BeActive

«Ιππασία: δύο καρδιές ένας αθλητής»

Με επιτυχία διοργάνωσε η ΕΟΙ την Εκδήλωση «Ιππασία: δύο καρδιές ένας αθλητής», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «#BEACTIVE» που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η εκδήλωση, που γίνεται για 2η φορά μετά το 2019, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τους Πανελληνίους Αγώνες Υπερπήδησης Εμποδίων 2022, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Σκοπός του προγράμματος «#BEACTIVE», που σημαίνει «Κίνηση – Άσκηση – Ενέργεια», είναι να δώσει κίνητρο στη συμμετοχή και όχι στη διάκριση, να συνδυάσει το παιχνίδι με την άσκηση και τη γνωριμία με τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του αθλήματος, τονίζοντας την ευγενή άμιλλα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Στόχος του προγράμματος της ΕΟΙ είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες με δια δραστικό τρόπο τα ιππικά αθλήματα που καλλιεργούνται στη χώρα μας και τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος της ιππασίας, που το κάνουν ξεχωριστό. Η δράση περιελάβανε:

• Γνωριμία με όλα τα ιππικά αθλήματα που καλλιεργεί η ΕΟΙ στην Ελλάδα, ήτοι:
  • Υπερπήδηση Εμποδίων (Ολυμπιακό),
  • Ιππική Δεξιοτεχνία (Ολυμπιακό)
  • Ιππική Αντοχή,
  • Αμαξοδήγηση
  • Παρα Ιππική Δεξιοτεχνία (Παρα ολυμπιακό)
  • Ενημέρωση για τη θεραπευτική αξία του αλόγου και της ιππασίας και τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  • Ενημέρωση για τον Κώδικα Ιππικής Δεοντολογίας και την ευζωία του ίππου.
  • Ενημέρωση για την ιπποκομία, φροντίδα και διατροφή του αλόγου.

Στη δράση, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, με διάρκεια 09.00 με 13.00, συμμετείχαν 600 περίπου μαθητές γυμνασίου, ηλικίας 12-15 ετών, από το Μαρκόπουλο και τη Γλυφάδα καθώς και εκπαιδευτικοί-καθηγητές γυμνασίου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ειδικό έντυπο με πληροφορίες και στοιχεία για το άθλημα της Ιππασίας στην Ελλάδα, καθώς και το έντυπο της διοργάνωσης των Πανελληνίων Αγώνων 2022.

Οι εκπαιδευτικές – αθλητικές δραστηριότητες και οι παρουσιάσεις έγιναν από προπονητές και αθλητές των ιππικών αθλημάτων, καθώς και κριτές, κτηνιάτρους και στελέχη της ΕΟΙ, σε συνεργασία με ιππικά σωματεία - μέλη της ΕΟΙ, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες ίππευσαν εκπαιδευτικά άλογα, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΚΙΜ Μαρκοπούλου με αγωνιστική άμαξα και πήραν μέρος σε προσομοίωση αγώνα Ιππικής Αντοχής. Ακόμη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τους Πανελλήνιους Αγώνες στο άθλημα της Υπερπήδησης Εμποδίων.

Η ΕΟΙ ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και την Επιτροπή #BEACTIVE της ΓΓΑ για την υποστήριξη. Ειδικότερα ευχαριστεί για την συμβολή τους στις εκπαιδευτικές – αθλητικές δραστηριότητες και παρουσιάσεις:

Ιππική Δεξιοτεχνία: την αθλήτρια και προπονήτρια Χριστίνα Σαχίνογλου, την αθλήτρια Πηνελόπη Περδικάρη με το άλογο της Vabello και την κριτή Άσια Ματσινοπούλου

Παρα Ιππική Δεξιοτεχνία και Θεραπευτική Ιππασία: την προπονήτρια Μαριάννα Γραμματικάκη και τον αθλητή Μιχάλη Καλαράκη

Ιππική Αντοχή: τις αθλήτριες και προπονήτριες Έφη Κουτσάφτη, Αριάννα Βενιζέλου, Μαριαλένα Καραναστάση και την αθλήτρια Άννα Τζαβέλα

Αμαξοδήγηση: τον αθλητή Γιώργο Μαγγίνα με το άλογο και την άμαξά του

Ευζωία του ίππου: τον κτηνίατρο Αλέξανδρο Μητσόπουλο

Ιπποκομία: την προπονήτρια Νέλη Σακελλαρίου και την αθλήτρια Ελένη Πύρρου

Τον Ιππικό Όμιλο Κουβαρά και τον αθλητή Αντώνη Αντωνίου για τη διάθεση τριών εκπαιδευτικών αλόγων του σωματείου.